Dnes je 11.12.2018   Nepřihlášen | Přihlášení tisk.gif, 0 kB Tisk

Otoyu Goishicha

Novinka
Ojedinělý fermentovaný čaj, který se dnes produkuje pouze v jedné oblasti ostrova Shikoku. Jeho historie sahá až do šestnáctého století a inspiraci pro jeho výrobu čerpali farmáři až v čínském Yunnanu. Lístky pocházejí z letní sklizně specifického horského kultivaru. Po sběru jsou napařeny a poté ponechány zakryté rohožemi k prvotní fermentaci. Po několika dnech se lístky umístí do velkých dřevěných kádí, kde se zatíží a nechájí dále fermentovat. Po skončení druhého kola fermentace se lístky vyjmou, nařežou na malé krychličky a nechají se na slunci sušit. Na slaměných rohožích, krásně vyrovnané vedle sebe, připomínají kameny na hru "go" (odtud je také odvozen název čaje). V suchém stavu jsou lístky tmavě hnědé a vydávají zvláštní ovocné aroma připomínající černý rybíz. Chuť je také velmi svébytná, nasládlá, umami a lehce nakyslá. V aroma je cítit sójová omáčka, vývar z hub shitake, řasa kombu, kvašených švestek a snad i trocha kvašeného červeného zelí. V Japonsku se čaj pije spíše povařený (v minulosti dokonce se špetkou soli), my jsme čaj připravovali na více nálevů v malé konvičce nebo jen zalitý větším množství vody a jeho specifická chuť se projevila při jakékoliv přípravě. Podle některých vědeckých studií by měl čaj mít pozitivní účinky na hladinu cholesterolu, v oblasti zažívání a při podpoře imunitního systému. I v samotném Japonsku se jedná o ojedinělý čaj, který je obtížně dostupný, neboť kvůli vysoké náročnosti jeho výroby téměř vymizel. V současné době probíhá jeho znovuobjevování, ale je jen málo lidí, kteří jeho výrobu ovládají a věnují se jí. I proto je jeho cena poměrně vysoká, rozhodně však stojí za vyzkoušení. Doba sklizně: léto 2017. Kultivar: horský kultivar. Oblast: Otoyu, prefektura Kochi

900,0 Kč
 x