Dnes je 9.12.2019   Nepřihlášen | Přihlášení tisk.gif, 0 kB Tisk

Shan Lin Xi Chin Shin Ye Fang Oolong

Doposud jsme slýchali, že nejvyšší položené místo, kde se v oblasti Shan Lin Xi pěstuje čaj je vyhlášený hřeben Long Feng Xia v nadmořské výšce okolo 2000 m.n.m.. K našemu překvapení jsme ale o 100 metrů výše, na druhé straně údolí, objevili zahradu obklopenou stromy ginko a divokou přírodou, kde čaj roste bez použití zemědělské chemie a umělých hnojiv. Lístky z první várky sběru svým intenzivním aroma a drobným poškozením na povrchu dávaly vědět, že se o část svých štáv již podělily s drobnými křístky rodu Jacobiasca formosana. Odvezli jsme je ke zpracování u našeho dlouholetého kamaráda, kde jsme je rozprostřeli na střeše jeho malé továrničky k zavadnutí na slunci, po několika hodinách je přenesli dovnitř a nechali zavadat dále. V ideálním stavu pak putovaly do bambusového válce, kde se pomalým tempem natřásaly, aby došlo k jemnému poškození jejich struktury. Poté byly rozprostřeny na kulaté bambusové rohože k pomalé oxidaci, které jim dodala finální lehké, bohaté, intenzivní, lehce ovocné aroma až decentně kořenité aroma. V momentu, kdy bylo aroma intenzivní a silné, se pak ve vyhřívaných bubnech při teplotě cca 150 stupňů celsia zastavila oxidace a požadované aroma se tak "zafixovalo" v lístcích. Doporučuji ochutnat, neboť toto aroma je poměrně typické pro tchajwanské vysokohorské oolongy pěstováné na přirozeně vedených zahradách. Čaj je v konvičce velmi vytrvalý, snese velké množství nálevů a jeho účinek je poměrně silný a energický. Kultivar: Chin Shin. Doba sklizně: 1.11.2019. Oblast: SHan Lin XI, Zhushan, okr. Nantou

495,0 Kč
 x
Vyprodáno