Dnes je 25.5.2020   Nepřihlášen | Přihlášení tisk.gif, 0 kB Tisk

1981 Vintage Shi Men Tie Guan Yin Oolong

Výborný archivní čaj z oblasti Shi Men. Čaj má v suchém stavu příjemné, plné, těžší a syté, lehce nakyslé aroma rozinek ořechů, v chuti je však mírně nasládlý a plný s jasnými tóny doutníkového tabáku, zralého až přezrálého ovoce (guava). Lehce pečené tóny ustupují po druhém nálevu, kde se více projevuje právě ovoce. Chuť dlouho doznívá a každý šálek vás vybízí k přípravě dalšího. Kuo Kuen Rung 郭坤榮 je čajový mistr a producent, který se pěstování a výrobě čaje na Tchajwanu věnuje více než 50 let a většinu svých znalostí a načerpal od svého otce na farmě na severozápadě Tchajwanu v oblasti Shi men. Tyto tradiční techniky zpracování, které ve velké míře uplatňuje i na svých zahradách, dnes již převážně ve vysokých horách v oblasti Nantou také dále předává svým studentům a ostatním farářům na různých místech Tchajwanu. Na svých zahradách aplikuje zásady přírodního pěstování a v současné době je ředitelem Nantou Zen Ai county tea association. Tento archivní čaj pan Kuo vyrobil ve svých devíti letech se svým otcem byl zpracován velmi tradiční cestou v následujících krocích: 1.採摘 sklizeň lístků 2.日光萎凋(納青): zavadání na slunci (v závislosti na teplotě a vlhkosti ) 3.室內萎凋: zavadání ve stínu (běžně se lístky nechávají zavadat přirozeně na bambusových sítech, ale v závislosti na počasí nebo příliš vysoké vlhkosti v lístcích používají někteří výrobci studený nebo horký vzduch. 4.浪菁,(搖菁) „natřásání“ ( tento krok se provádí několikrát za účelem narušení struktury lístků, které začnou vydávat specifické a žádoucí aroma, které výrobce požaduje. V tuto chvíli se natřásání přeruší, říká se tomu zachycení aroma 抓香. 5.炒菁(殺菁) aroma se pak „fixuje“ mírným zahřátím pouze na velmi vlahém ohni na bambusových roštech, které zastaví enzymatický proces a oxidaci. Protože jsou lístky kultivaru TGY poměrně tuhé a houževnaté, tento proces je i mírně zvláční a připraví na další kroky. 6.初揉 první fáze ručního rolování na bambusových sítech (dnes běžně prováděné strojově) 7.走水焙 první pečení na dřevěném uhlí,100℃,10-15 minut. ------lístky se poté nechají zchladnout a odpočinout do druhého dne ------- 8.布包團揉 druhé ruční rolování lístků zabalených do látkových „ranečků“ na dřevěných lavicích dokud lístky nedostanou požadovaný tvar 9.覆炒 druhá fáze „fixace“. 10.文火覆焙 pečení na dřevěném uhlí při teplotě 75-85℃ 1-2 hodiny. Pro pečení použil pan Kuo dřevěné uhlí ze dřeva Long Yan, které prý vydává velmi silné infračervené záření, které je schopné výborně stabilizovat a uchovat kvalitu čaje. Hotový čaj byl poté skladován zabalený v plastovém pytli obaleném v látce. Nezní to moc romanticky, ale podle pana Kua je to prý nejlepší způsob ...

Baleno po 20g
920,0 Kč
375,0 Kč
 x
Vyprodáno