Dnes je 20.5.2018   Nepřihlášen | Přihlášení tisk.gif, 0 kB Tisk

Assámský čaj

Assám je společně s Čínou jedinou oblastí s původními čajovníky – Camellia sinensis var. Assamica. Objevení místního čajovníku se datuje do roku 1823 a je spojeno se jménem Roberta Bruce. Assámský čaj je především čaj černý, pěstovaný v nížinách na úrovni moře, proslavený svou plnou, svěží často až sladovou vůní a výraznou, jiskrnou, oranžovou až měděnou barvou nálevu. Chuť je plná, zrale ovocná až sladová. Dnes se tento čaj, popřípadě jeho směsi často prodávají jako „breakfast tea“. Samozřejmě se mezi assámskými čaji najdou i špičkové ortodoxní (listové) čaje, které se svou ušlechtilostí a bohatosti mohou srovnávat s čaji dárdžílingskými. Nejlepší assámské čaje se až na vyjímky sklízí v květnu nejpozději pak začátkem června. Přímo na indickém subkontinentu se spotřebuje velká většina čajové produkce ve formě čaje CTC, který se pije s mlékem a silně oslazen a je po vodě nejrozšířenějším indickým nápojem.