Dnes je 19.10.2018   Nepřihlášen | Přihlášení tisk.gif, 0 kB Tisk

Dárdžílingský čaj

Počátky pěstování čaje v Darjeelingu sahají až do roku 1841, kdy Mr.Campbell přinesl první semínka čínského čajovníku z pohoří Kumaon v severní Indii. Způsobem zpracování se tento čaj řadí mezi čaje černé, nejedná se však o typické zástupce této kategorie. Hovoříme zde spíše o čaji vysokohorském či himalajském, jehož typickým znakem je tzv. light & bright efekt, způsobený jedinečnými přírodními podmínkami. Tyto čaje mají mnohem jemnější chuť a lehčí aroma oproti typickým černým čajům, vyjma čajů z monzunové sklizně. Pro tuto vlastnost je dárdžílingský čaj nazýván šampaňským mezi čaji.                               

Sklizeň

Období

Charakteristika

 

First Flush

první, jarní sklizeň

konec února až polovina dubna

První sklizeň nastává po zimním období vegetačního klidu, kdy na čajových keřích vyrazí čerstvé, delikátní výhonky. Jarní čaje nám poskytnou čajový list zelené až šedozelené barvy, jasný světlý nálev svěží chuti s příjemnou stopou ušlechtilé hořkosti na jazyku. Vylouhovaný list má výrazně zelenou barvu květinové vůně.

 

Second Flush

druhá, letní sklizeň

květen, červen

Čaje z letní sklizně nám dávají velmi atraktivní čaj s nálevem zlatooranžové až červenavé barvy. Je pro ně typická vyzrálejší, plná, bohatá, ušlechtilá chuť s tóny zralého ovoce, jader, ořechů, vzácně pak s muskatelem. Barva vylouhovaného listu se stejně jako u nálevu pohybuje od zlatooranžové po načervenalou, čemuž odpovídá i plné a bohaté aroma.


 

Monsoon Flush

monzunová sklizeň

červenec až září

Čaj z období deště je výrazné, syté červené až červenohnědé barvy, silného nálevu. Bývá často používán za základ „breakfast blend“ čajových směsí, výrazného nálevu hutné chuti a vůně. Vše je způsobeno vysokým obsahem vody v čajových lístcích v době sběru. Tento čaj ztrácí typickou dárdžílingskou lehkost a světlost.

 

Autumnal Flush

podzimní sklizeň

konec září až polovina listopadu

Čaj sklízený v podzimním slunci po období monzunů má světle měděnou až hnědavou barvu a je typický větším listem. Dává nám silný, delikátní nálev měděné barvy a úchvatné chuti zřetelně odlišné od jarních i letních čajů.Vylouhovaný list má nádech měděné až zlaté barvy a sladké aroma.