Dnes je 14.8.2018   Nepřihlášen | Přihlášení tisk.gif, 0 kB Tisk

Nepálský čaj

Historie nepálského čaje začíná založením prvních čajových zahrad v Ilámu roku 1863 za vlády Jung Bahadur Rany, který dostal semínka čajovníku darem od tehdejšího čínského císaře. Poloha v sousedství Darjeelingu a podobné geografické i klimatické podmínky nás nutí hovořit opět o čaji vysokohorském (himalájském) spíš než o čaji černém, kterému by odpovídal způsob zpracování. Tyto ortodoxní čaje mají mnohem jemnější chuť a lehčí aroma oproti typickým černým čajům. Čaj dělíme dle doby sklizně následovně:


Sklizeň

Období

Charakteristika

 

First Flush

první, jarní sklizeň

polovina března až polovina dubna

První sklizeň nastává po zimním období vegetačního klidu, kdy na čajových keřích vyrazí čerstvé, delikátní výhonky. Jarní čaje nám poskytnou čajový list zelené až šedozelené barvy, jasný světlý nálev svěží chuti s příjemnou stopou ušlechtilé hořkosti na jazyku. Vylouhovaný list má výrazně zelenou barvu květinové vůně.

Second Flush

druhá, letní  sklizeň

polovina května až konec června

Čaje z letní sklizně nám dávají velmi atraktivní čaj s nálevem zlatooranžové až červenavé barvy. Je pro ně typická vyzrálejší, plná, bohatá, ušlechtilá chuť s tóny zralého ovoce, jader, ořechů, vzácně pak s muskatelem. Barva vylouhovaného listu se stejně jako u nálevu pohybuje od zlatooranžové po načervenalou, čemuž odpovídá i plné a bohaté aroma.


 

Monsoon Flush

monzunová  sklizeň

červenec až září

Čaj z období deště je výrazné, syté červené až červenohnědé barvy, silného nálevu. Bývá často používán za základ „breakfast blend“ čajových směsí, výrazného nálevu hutné chuti a vůně. Vše je způsobeno vysokým obsahem vody v čajových lístcích v době sběru. Tento čaj ztrácí typickou vysokohorskou lehkost a světlost.

 

Autumnal Flush

podzimní sklizeň

konec září až polovina listopadu

Čaj sklízený v podzimním slunci po období monzunů má světle měděnou až hnědavou barvu a je typický větším listem. Dává nám silný, delikátní nálev měděné barvy a úchvatné chuti zřetelně odlišné od jarních i letních čajů.Vylouhovaný list má nádech měděné až zlaté barvy a sladké aroma.