ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazuji všech 11 výsledků

Filtrovat

Arya Tara (SFTGFOP-1), lot no. AT-89/19

110 220 

Upper Jungpana (FTGFOP-1-china), lot no. DJ-26/20

170 315 

Rohini Delight (FTGFOP-1-clonal) lot no. DJ-14/20

185 360 

Goomtee (FTGFOP-1-china), DJ-6/20

240 480 

Jungpana Muscatel Wonder (FTGFOP-1-china), lot no. Exn-11/20

360 720 

Arya Diamond

520 

Singbulli Moonshine (SFTGFOP-1-organic), lot no. EX-7

475 950 

Liza Hill Flowery (SFTGFOP- 1-clonal-organic). lot no. EX-3/20

435 860 

Giddapahar Special (SFTGFOP-1-china), lot no. EXN-2/20

330 660 

Temi Special (FTGFOP-1-organic), SK-11/18

220 435 

Upper Namring (FTGFOP-1-china special), lot no. EX-14/20

210 410