ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazuji všech 8 výsledků

Filtrovat

Ilam Ruby Black Tea, Ex-35/23

205 400 

Ilam Tippy (SFTGFOP-1-organic), lot no. EX-43/23

175 340 

Selimbong (FTGFOP-1-china, organic), lot no. DJ-180/23

250 480 

Gopaldhara Thunder, lot no. EX-68/23

295 575 

Kalapani Sunekhari (SFTGFOP-1)

210 415 

Singbulli Gold (FOP), lot no. EX-48/23

330 655 

Guranse Handrolled Floral (organic), lot no. G-201/23

285 560 

Kalapani Barsha, lot no. Kp-23/22

190 370