ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazuji všech 11 výsledků

Filtrovat

Sungma Muscatel (SFTGFOP-1-china), lot no. DJ-72/21

180 350 

Kalapani Hand Rolled (SFTGFOP-1), lot no. KP-17/21

185 360 

Pathiwara Ujeli

215 425 

Koucha Tsuyuhikari

210 420 

Koucha Shizu

220 420 

Jungpana Muscatel Wonder (FTGFOP-1-organic), lot no. Ex-54/21

265 520 

Lakyrsiew Highland Black Tea, lot no. BD-25/21

250 490 

Goomtee (FTGFOP-1-china), lot no. DJ-56/21

215 425 

Turzum Moonshine (SFTGFOP-1-clonal, organic), lot no. DJ-29/21

495 990 

Rohini Enigma Gold, lot no. 52/21

200 395 

Arya Tara Golden Tips

260 515