ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazen 1. – 12. z 65 výsledků

Filtrovat

2020 Yi Wu Da Shu Huangjia Hong Cha – Xiao Long Zhu

70 

CTC

75 370 

Assam Earl Grey

135 260 

Himalayan Earl Grey

145 280 

Gruzie Likhauri

170 340 

Etseri Daisi

170 340 

Etseri Kolkhida

170 340 

Ilam Tippy (SFTGFOP-1-organic), lot no. EX-43/23

175 340 

Halmari Tippy (TGFOP-1-clonal), lot no. OR-524/22

185 370 

Arya Tara (SFTGFOP-1), lot no. AT-1/23

185 365 

Kalapani Barsha, lot no. Kp-23/22

190 370 

Kalapani Purnima (SFTGFOP-1), lot no. KP-34/22

190 370