ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazen 1. – 12. z 54 výsledků

Filtrovat

2020 Yi Wu Da Shu Huangjia Hong Cha – Xiao Long Zhu

70 

CTC

75 370 

Assam Earl Grey

100 195 

Gruzie Likhauri

125 240 

Mokalbari East (STGFOP SPL), lot no. OR-337/21

140 270 

Himalayan Earl Grey

145 265 

Gopaldhara (FTGFOP-1-china special), lot no. DJ-373/20

155 295 

Sungma Muscatel (SFTGFOP-1-china), lot no. DJ-72/21

180 350 

Temi (FTGFOP-1-clonal, organic), lot no. SK-103/20

185 365 

Sungma Tippy Musk (SFTGFOP-1-china), lot no. DJ-76/21

185 360 

Kalapani Hand Rolled (SFTGFOP-1), lot no. KP-17/21

185 360 

Guranse Oolong

195 385