ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazen 1. – 15. z 71 výsledků

Filtrovat

Gold Medal San Xia Chin Shin Hong Cha

CTC

75 370 

Assam Earl Grey

100 195 

Gruzie Likhauri

110 220 

Himalayan Earl Grey

120 240 

Panithar Special (SFTGFOP-1), lot no. PT-103/19

120 240 

Lukwah Special (TGFOP-1), lot no. OR-460/19

145 280 

Satispur (TGFOP-1), lot no. OR-176/19

150 300 

Nahorhabi Special (FTGFOP-1-clonal), lot no. OR-255/20

155 310 

Sungma Autumnal Musk (SFTGFOP-1-china), lot no. DJ-347/19

165 325 

Upper Jungpana (FTGFOP-1-china), lot no. DJ-26/20

170 315 

La Mandala Ruby Black Tea

175 345 

Halmari Tippy (TGFOP-1-clonal), lot no. O-1013/19

180 360 

Margarets Hope (FTGFOP-1-china special), lot no. DJ-610/19

180 355 

Mai Pokhari Black Pearl

185 365