Číst více
Tchajwan

Ze života hmyzu

Další den jsme měli naplánovanou návštěvu pana Li v Lugu, návrat zpět k Linovi do Dong Dingu a konečně i výlet do míst mimo oblast pečených dongdingů, do Yuchi. Protože nás ale pořád drtí jet leg a nedostatek nočního spánku, který doháníme ráno, Lina opět nestíháme. Autem vyrážíme s kámošem Woodem na návštěvu pana Liho, který je porotcem soutěží a certifikovaným hodnotitelem čaje v Lugu Tea Farmers Association. Kromě toho je také farmářem, který obhospodařuje své zahrady v Qi Lai, Dong Ding a něketeré jeho zahrady jsou vedené v přirozeném režimu, bez použití zemědělské chemie. Věnuje se také pečení čajů, které si vybírá ze vzorků, posílaných k hodnocení a konzultaci do asociace. Přechutnáváme u něho čerstvé vzorky z Shan Lin Xi, na kterých vlastně oboustranně ladíme chuťové preference...

Čtěte více

Číst více
Tchajwan

Taiwan Tea Experiment Station v Lugu

Setkání s ředitelem Taiwan Tea Experiment Station v Lugu bylo samozřejmě velice poučné a inspirativní. Steve je jedna z největších odborných kapacit na tchajwanský čaj a velmi ochotný a nápomocný chlapík. Kromě odborné činnosti sám také čaj občas vyrábí a dopéká a jeden ze svých čajů také hned zalil v konvičce. Klasický styl dongdingského čaje byl patrný, ale čaj byl poměrně bohatý, aromatický a nebývale dlouhý. Jak se ukázalo, pocházel z hor Shan Lin Xi, jen styl pečení byl typický pro tuto oblast. Je zajímavé, jak místní čajová veřejnost bere oblast Shan Lin Xi, Zhu Shan a Dong Ding za jaksi charakterově spojenou a velmi si blízkou s tím, že Shan Lin Xi mezi nimi zaujímá jakési výsadní postavení. Probíráme se Stevem kromě mnoha jiných...

Čtěte více

Číst více
Tchajwan

To jsou ti moji Pražáci !

Příjezd do malého domečku na návsi v Dong Dingu je poměrně příznačný. Hned jak vystoupím z auta, objeví se ve dveřích malá, veselá postava energického pana Su. Culíme se na sebe a já se skoro rozeběhnu mu podat ruku. Mám radost, že ho vidím v dobré kondici. Ruku mi samozřejmě nepodá (jako bych nevěděl, že ruka se podává jen na rozloučenou, kdy už bychom se nikdy neměli vidět:-) a místo toho mi říká: „tejg jór be:g, kam“ a cupitá do své výrobny, kde praží letošní čaj. Sundá bambusový kryt, stáhne celé síto dolů z elektrické pražičky a ať čaj prý otočím. Nekompromisní přivítání a kontrola jestli jsem nezapomněl... Myslím, že jsem snad prošel a těch pár pražících pokusů, které jsme v Karlíně prováděli, mě...

Čtěte více

Číst více
Tchajwan

Formosa is too small for organic tea ?

  Minulý rok mě cesta na tchajwanské zahrady velmi pozitivně ovlivnila a tak bylo jasné, kam se letos opět vydám. Samozřejmě jsem laboroval s dalšími verzemi čajové výpravy jako byla Čína, Korea, Japonsko či nějaká méně probádaná země, ale čím víc jsem se propíjel tchajwanskými čaji, tím víc nezodpovězených otázek se objevovalo a s tím ještě větší touha najít další nové, nepoznané a pokud možno co nejčistší čaje. A tentokrát se ke mně na cestu připojil Jaromír, který mi od samého začátku pomáhá s karlínským obchodem. Hned po příletu na Tchajwan jsme se potkali s přáteli ve městě Tchaj-čung, kde jsme nabírali síly po úmorné dvacetihodinové cestě, hledali inspiraci na letní drinky u Chun Shui Tang, navečer popili trochu vína od domorodců a ochutnali pár archivních...

Čtěte více