ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazen 1. – 15. z 73 výsledků

Filtrovat

Gruzie Likhauri

110 220 

Himalayan Earl Grey

120 240 

Assam Earl Grey

100 195 

Arya Tara Golden Tips

260 515 

Rohini Jethi Kupi White, lot no. Ex-3/21

365 728 

CTC

75 370 

Castleton Special (FTGFOP-1-china), lot no. DJ-213/20

180 355 

Nahorhabi Special (FTGFOP-1-clonal), lot no. OR-255/20

155 310 

Guranse Handrolled Floral (organic), lot no. G-83/20

195 390 

Ching Jing Chin Shin Gao Shan Hong Cha, “Champion Award” Winner 2020

295 3175 

2020 Yi Wu Da Shu Huangjia Hong Cha – Xiao Long Zhu

70 

Kairbetta Winter Specialty Tea (SFTGFOP-1), lot no. 6/21

220 435 

Koucha Koushun

195 390 

Rohini Delight (FTGFOP-1-clonal) lot no. DJ-14/20

185 360 

Koucha Benihikari Gokase

280 560