ČERNÝ ČAJ – někdy také červený či plně oxidovaný čaj

Lístky se po otrhání nechají zavadat, poté se rolují, čímž se mechanicky naruší jejich struktura a enzymy obsažené v lístcích se dostanou na povrch, kde na vzduchu oxidují a mění barvu, tmavnou. Po dosažení ideálního aroma se proces oxidace tepelně zastaví, čímž získáme lístek plně oxidovaný, tedy na pohled hnědý až černý. Zpracování trvá několik dní. Černé čaje pocházejí také historicky z Číny, velkou popularitu jim však v polovině 19. století přinesli Britové, kteří rozšířili oblasti jejich výroby do Indie (slavný Darjeeling či Ássam), na Sri Lanku či některých zemí Afriky, výtečné černé čaje se produkují v Nepálu, Gruzii, na Tchajwanu a stále větší popularitě se těší i v Japonsku.
Černé čaje jsou plné, těžší a hutné, s medovými, dřevitými i čokoládovými tóny, v některých případech se slavným muskatelem. V této skupině najdete i čaje z himálajské první sklizně, které jsou zde spíše ze zvyku, ale nedá se mluvit o klasickém černém, oxidovaném čaji.

Zobrazen 1. – 15. z 82 výsledků

Filtrovat

Gruzie Likhauri

110 220 

Puttabong Musc (SFTGFOP-1-organic), lot no. DJ-113/20

210 410 

2020 Yi Wu Da Shu Huangjia Hong Cha – Xiao Long Zhu

70 

Himalayan Earl Grey

120 240 

Goomtee (FTGFOP-1-china), DJ-6/20

240 480 

Nahorhabi Special (FTGFOP-1-clonal), lot no. OR-255/20

155 310 

Assam Earl Grey

100 195 

CTC

75 370 

Rohini Himalayan Fancy Oolong

225 450 

Castleton Muscatel (FTGFOP-1-china), lot no. DJ-101/20

370 735 

Panithar Special (SFTGFOP-1), lot no. PT-103/19

120 240 

Koucha Yabemura Benifuuki Premium

340 670 

Koucha Yabemura Sayamakaori Premium

310 610 

Rohini Delight (FTGFOP-1-clonal) lot no. DJ-14/20

185 360 

Halmari Tippy (TGFOP-1-clonal), lot no. O-1013/19

180 360